top of page

Händer hos oss
Klicka på bilderna för mer information

Grafisk formgivning 

Uppgiften handlade om att eleverna skulle göra ett bokomslag till en valfri bok. Bokomslaget skulle ha både en framsida, baksida och en rygg. Syftet var bland annat att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap samt att skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material

Screenshot 2022-06-14 at 20.16.51.png

Simple View of Reading

På Stenkulaskolan använder vi oss av metoden Simple View of Reading för att lära eleverna läsa. I stora drag handlar det om att man tränar barnen i olika ljud istället för att fokusera på bokstavsnamn. Då adekvat material inte finns tillgängligt i Sverige ännu har specialpedagogen Marie Fletcher skrivit en bok utifrån metoden och fått hjälp med illustrationerna till boken av försteläraren Sofie Alvén. 

Screenshot 2022-06-15 at 20.33.58.png

Checklista för bedömning

Detta är ett exempel på hur idrottslärarna arbetar med modellering; lärarna visar rörelser på olika nivåer i förhållande till kunskapskraven. I samband med detta får eleverna med hjälp av kamratsrespons fylla i en checklista för att tydligt förstå var de är idag och vad de behöver utveckla för att förbättra sina rörelser. 

Screenshot 2022-06-15 at 20.41.13.png

Arbeta med QR-koder

Arbetet med QR koder och läsning förenklade elevernas arbetssätt då de hade en QR-kod klistrad på ett bokomslag, detta gjorde så att de direkt kom in på rätt bok i verktyget "Inläsningstjänst" och kunde lyssna och läsa boken på samma gång. 

Screenshot 2022-06-15 at 21.01.19.png

Ta med dig matteläraren hem

Inom matematiken arbetar vi på skolan med Flippat Klassrum. Det innebär att man som elev var som helst kan ta del av sin lärares förklaring på olika matematiska problem som finns i boken de arbetar med. Dessa inspelningar kan man med fördel även lyssna på i klassrummet när man känner att man behöver höra förklaringarna en gång till. 

Screenshot 2022-06-14 at 20.25.14.png

Arbeta med en läsbok

När läsning stod på schemat i åk 7 valde vi att utgå från en bok som skulle fånga elevernas intresse, "Stjärnlösa nätter", skriven av Arkan Asaad. En bok där författaren blir bortgift. Uppgifterna skapades som ett arbetshäfte i appen Numbers. Alla uppgifter var samlade på en och samma plats och eleverna behövde bara hålla koll på en fil. Till alla uppgifter är instruktionerna skapade med både text samt ljud, av undervisande lärare för att eleverna ska känna igen sig. Till alla uppgifter finns även mallar för att underlätta.

Screenshot 2022-06-14 at 21.09.43.png

Verklighetsförankrade uppgifter

Verklighetsförankrade uppgifter och uppgifter som ligger "nära geografiskt" fångar elevernas intresse. Vilket just denna uppgiften gjorde, när eleverna i appen Keynote skulle planera en ny stadsdel i deras närområde. Med hjälp av appens funktioner kunde eleverna vara mer kreativa och uppnå bästa resultat för varje elev då de fick välja om de skulle lämna in sina svar muntligt eller skriftligt. 

Screenshot 2022-06-15 at 21.12.40.png

Elevledda utvecklingssamtal

Eleverna fick själva förbereda sitt utvecklingssamtal, vilket gjorde att de blev mer inkluderade i sitt lärande. 

IMG_0059.PNG

Gamification i undervisningen

Alla lär olika. En del lär bäst genom att lyssna, andra genom att läsa. Att få lära sig genom att spela ett spel, där både ljud, text och bild finns med fungerar bäst för en del elever. 

Screenshot 2022-06-22 at 11.41.41.png

Gamification i undervisningen

Alla lär olika. En del lär bäst genom att lyssna, andra genom att läsa. Att få lära sig genom att spela ett spel, där både ljud, text och bild finns med fungerar bäst för en del elever. 

Screenshot 2022-06-22 at 11.43.39.png

En arbetsbok i Pages

En arbetsbok för idrotten skapades i Pages, där eleverna hade alla uppgifter på samma ställe och där de dessutom fick alla instruktioner och förklaringar inlästa. Uppgifterna är skapade som spel, där eleverna drar och placerar i rätt kategori. 

IMG_0058.PNG
bottom of page