Vår vision
Vår vision är att göra världen till en bättre plats och det tänker vi att vi kan åstadkomma dels genom att bli ledande i Sverige inom IKT. Vårt övergripande arbete handlar om att skapa en tillgänglig lärmiljö som kan inkludera alla elever i ett lärande och i en känsla av samhörighet. Skolan ligger i ett socioekonomiskt utsatt område och ca 95% av alla elever har annat modersmål än svenska. Detta tillsammans med ett flertal elever med NPF samt hörselnedsättning ställer höga krav på att lärmiljön måste anpassas efter elevernas utmaningar. För att skapa en tillgänglig skola där väldigt många elever riskerar att hamna i ett utanförskap, arbetar vi aktivt med våra två åtagande språkutveckling samt IKT som accelerator. För att hela tiden motivera elever och underlätta deras skoldag utmanas lärarna till att tänka nytt och utgå från elevernas vardag och intresse.
Vår treårsplan inom IKT hänvisar till att vi dels vill förbereda våra elever för en digital framtid men även att skolan ska öka motivationen genom att inkorporera den digitala verkligheten de redan lever i. Ytterligare en dimension handlar om vårt tredje åtagande som är Student Voice som innebär att elever ska ses som ägare av kunskap och därför har vi skapat ett program vi kalla iPals där elever går genom Apple Teacher programmet för att sen kunna stötta kamrater men även lärare i olika workshops.
Om oss
Stenkulaskolan är kommunal F-9 skola med tillhörande fritidshem, med 560 elever och 114 anställda, varav 62 är undervisande lärare. Vi är Malmös alternativ för elever med hörselnedsättning och vi har dessutom Malmös största centrala autismverksamhet. Vi har 48 elever på skolan som är nyanlända och har varit i Sverige i mindre än 4 år, 20 av dem har varit här mindre än 1,5 år. Skolan ligger i ett socioekonomisk utsatt område och ca 95% av eleverna har annat modersmål är svenska.
Varje elev i årskurserna 1-9 har egen iPad, vilket även alla lärare har. Många undervisande lärare som kommit långt i sitt användande av IKT som accelerator har även MacBooks och idag använder cirka 30 % av lärarna MacBooks för att skapa sin undervisning och cirka 20 % av personalen använder Apple Pen. Vi har 57 Apple Tv fördelat på 32 klassrum och 8 av de klassrummen är riktningslösa med fler skärmar än en.